tirsdag 1. april 2008

Brukermedvirkning for barn og unge

Om brukermedvirkning
for brukers deltakelse og medvirkninger er en mulighet og en rettighet. Brukermedvirkning både på individets- og utviklingsnivå er i dag forankret i flere lover. Barn og unges rett til å uttrykke seg og sin mening i saker som angår dem, rett til å bli tatt på alvor og rett til at deres meninger tillegges vekt er blant annet forankret i FNs Barnekonvensjon artikkel 12, i Barneloven § 31 -33, i Barnevernsloven § 6 - 3 og i Opplæringsloven § 9a.

Barnekonvensjonen er sentral når det gjelder barnas krav på brukermedvirkning.
I barnekonvensjonen kan du lese om brukermedvirkning blant annet i paragrafene 12 og 13.

12 Å SI SIN MENING OG BLI HØRT
Barnet har rett til å si sin mening i alt som vedrører det, og barnets meninger skal tillegges vekt.

13 FÅ OG GI INFORMASJON
Barnet har rett til ytringsfrihet, til å søke, motta or spre informasjon og ideer av alle slag og på alle måter.

Barn i barnehagen skal få muligheter til å gi uttrykk for sitt syn på hverdagen. Dette må vi se i en sammenheng med barnets alder og modningsnivå. Som en voksen og ansvarlig for å gi omsorg til barnet du jobber med, og du vet for eksempel at små barn trenger søvn opptil flere ganger i løpeet av døgnet, å ikke bare om natten. Det spørre et barn på et og et halvt år om hun vil sove, er ikke å gi barnet rett til medvirkning. Ved å oppmuntre barn til å gi uttrykk for sine tanker og meninger, og gi anerkjennelse for disse, gir du barnet mulighet til medvirkning.


Barn i skolen skal også få en mulighet til å gi uttrykk for sitt syn på hverdagen. Vi må se dette i en sammenheng med barnets alder og modningsnivå.

ungdom i ungdomsklubber skal også få en mulighet til medbestemmelser på hverdagen sin. og Brukerne må være med å bestemme hva som skal skje i klubben. Det kan gjøres på veldig mange måter, f.eks. kan de ha en spørreundersøkelse eller brukerundersøkelse. Da vil ungdommen bli hørt, mens de voksne har kontrollen.

kilder:
vekst kommunikasjon og sammhandling vg2 barne- og ungdomsarbeiderfaget.

www.oppvekstbanken.no/xp/pub/topp/brukermedvirkning/om_brukermedvirkning/123685

Ingen kommentarer: